המחקרים מוכיחים שככל שלומדים שפה מוקדם יותר כך הילד מתרגל אליה. האם זה אומר שצריך ללמד ילד מהגן אנגלית?
מזה שנים חלוקות הדעות במשרד החינוך האם יש צורך להתחיל ללמד ילדים אנגלית החל מכיתה א' או שמא להשאיר את זה במצב שבו הילדים מתחילים ללמוד אנגלית בכיתות ג'-ד'. בזמן שמשרד החינוך עסוק במחלוקת הזאת, יש הורים רבים ששולחים את ילדיהם כבר בגן לחוגי
לימוד אנגלית או שולחים אותם לגנים בהם מלמדים אנגלית.
מחקרים רבים מוכיחים שילד קולט שפה כבר בשנותיו הראשונות, לכן הורים מנסים לדבר עם הילד כמה שאפשר, ובמידה והם דוברי שתי שפות, הם דואגים לדבר איתו בשתי השפות גם יחד.
במצב כזה, הורים שאינם דוברי שתי שפות, ואינם דוברי אנגלית כשפת אימם, חוששים שילדיהם ישאר מאחור ולכן הם שולחים אותו אל חוגי לימוד אנגלית למיניהם.
האם זה SMART?
השאלה האם זה הגיוני לשלוח ילד בגיל 5-6 לחוג בו הוא ילמד אנגלית, אינה רק קשורה לתהייה, האם ילד בגיל כזה לא אמור לשחק במקום ללמוד אלא בעיקר לשאלה מה התועלת בכך.
מחקרים מוכיחים שהידע שילד יצליח לרכוש בגיל כזה, לפחות עד גיל שמונה הוא נמוך מהידע שיצליח ללמוד בגיל שמונה, והוא יצטרך הרבה יותר זמן לכך.
טענה נוספת היא, שילדים מתקשים ללמוד שפה שנייה, ולכן מה שעובד עם שפת האם לא בהכרח עובדת עם חוגים שמלמדים אותם שפה נוספת.
חוג אנגלית לילדים בגילאים שלפני כיתה א', הוא בעייתי, לא רק בגלל שילד מתקשה מאוד ללמוד את החומר, אלא בעיקר שהיכולת לעבוד עם הילד בשלב כה מוקדם על דברים שאינו פוגש כל יום, בייחוד כאשר מדובר על עבודה בקבוצה, אינה קלה ובמקרים רבים יכולה לפגוע בילד.
למשל, אם חוג אנגלית לילדים מורכב מילדים שחלקם בעלי ידע מוקדם או קליטה מהירה, ילדים אחרים יכולים לצבור מחוסר היכולת שלהם להשתוות אליהם ברמת הידע, טראומות שלימים יקשו עליהם ללמוד את השפה.
חשיפה לאנגלית
בהמשך לנקודה הקודמת ובלי קשר אליה, הורים רבים מרגישים שאם הם לא יקדמו את ילדיהם במסגרת לימוד אנגלית בדרכים שונות, הם יפגעו בהם. הילדים יתקשו ללמוד בבית ספר (גרוע מכך מבחינת ההורים, ילדיהם יתקשו להתחרות מול ילדים בני גילם שכן נשלחו אל חוג אנגלית לילדים), זה יפגע בציונים שלהם, בסיכויים שלהם להירשם לאוניברסיטה בעתיד הרחוק וכמובן במציאת מקצוע נחשב.
כמובן שהדאגה הזאת רחוקה ומיותרת ובכל זאת על ההורים לזכור, שבניגוד אליהם בילדותם, ילדים בימינו, כבר בגיל 5-6 נחשפים לשפה האנגלית מכל עבר, בטלוויזיה, מחשב, משחקים, מוזיקה, שלטים ואיפה לא. חוקרים ממליצים להורים, לקחת דווקא מכשירים אלו ולהשתמש בהם לצורך לימוד אנגלית.
למשל, סרטי לימוד באנגלית,
תוכנות ללימוד אנגלית, הקשבה למוזיקה באנגלית, קריאה משותפת ועוד. במילים האחרות, ההורה יכול לארגן לילד שלו חוג לימוד אנגלית עצמאי, בו הוא לא צריך להתחרות בילדים אחרים, הוא עובד בסביבה מוכרת וטבעית, ההורה מבלה איתו זמן איכות והכי חשוב, הוא לומד אנגלית בצורה שתהיה מעניינת עבורו.
מלבד חוגים ללימוד אנגלית, ישנם גנים בהם מלמדים אנגלית ואף גנים דו לשוניים בהם מדברים אנגלית ועברית. מדובר על גנים פרטיים שההרשמה אליהם עולה עשרות אלפי שקלים.
הרשמה לחוגי אנגלית לעומת זאת עולה מאות שקלים בשנה